Mluva v obci Čechy pod Kosířem ve třech generacích - Poláchová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zda a jaké charakteristické rysy se vyskytují v běžné mluvě obyvatel obce Čechy pod Kosířem. Součástí práce je část etnografická, která charakterizuje Hanou a dále poskytuje informace o obci Čechy pod Kosířem. Teoretická část se soustředí na obecný popis a rozdělení národního jazyka, středomoravské nářeční skupiny a centrální podskupiny. Praktická část byla podložena nahrávkami mluvy příslušníků tří generací (nejstarší, střední a nejmladší). Zvláštní pozornost při analýze je věnována hláskoslovným, tvaroslovným a lexikálním rysům, které se v nahrávkách projevu vyskytovaly.
Specific language in Čechy pod Kosířem in three generations