Ergonomické prostředí mateřské školy a jeho vliv na dítě předškolního věku z pohledu pedagoga. - Kindlmanová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na ergonomické prostředí v mateřské škole a jeho vliv na dítě předškolního věku z pohledu pedagoga. V teoretické části se zabývám typy prostředí, které na dítě působí. Dále se v bakalářské práci snažím objasnit samotný pojem ergonomie a její součásti. Popisuji ergonomické faktory, které ovlivňují jak pozitivně, tak negativně, dospělé i děti v jejich "pracovním prostředí". Praktickou část jsem uskutečnila pomocí dotazníku. Výzkumný soubor byl složen z 98 pedagogů mateřských škol, kteří odpovídali na dvacet otázek. Dále byla použita metoda pozorování, kdy jsem se pohybovala v deseti mateřských školách, kde jsem se zaměřila na každý detail, který mě v souvislosti s ergonomií zajímal. Výsledky šetření potvrdily, že ergonomie má vliv na dítě předškolního věku.
Ergonomic environment of nursery school and its influence on preschool children from the teacher's point of view
Keywords: ergonomie; ergonomické prostředí; dítě; pedagog; předškolní vzdělávání; pracovní prostředí.; ergonomics; ergonomic environment; child; teacher; preschool education; work environment.