Třískové obrábění se zaměřením na speciální technologie při soustružení - Vondrášek, Michal (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce pojednává o problematice obrábění se zaměřením na soustružení. Úvodní část práce je teoretická, vymezuje základní pojmy obrábění. Je zaměřena především na třískové obrábění v širších souvislostech v návaznostech na hospodárnost obrábění. Praktická část práce se věnuje zejména nástrojům pro soustružení, materiálům, z nichž jsou nástroje vyrobeny a vhodnosti jejich použití pro jednotlivé soustružnické operace a druhy obráběných materiálů. Jádro práce tvoří detailní rozbor vybraných soustružnických operací spojených často v praxi s komplikacemi. V této části práce je uveden podrobný rozbor příčin vznikajících problémů a navržena některá řešení vycházející z praktických zkušeností. Celý text je didakticky pojatý, aby byl dobře využitelný ve výuce.
Cutting operation with a focus on special technology for turning
Keywords: Třískové obrábění; soustružení; technologické postupy; cutting operation; turning; technological processes