Faktory regionálního růstu a rozvoje - Dušek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná disertační práce se zabývá analýzou meziobecní spolupráce v Jihočeském kraji. Hlavním cílem práce je zhodnocení významu meziobecní spolupráce v Jihočeském kraji a jejího dopadu na růst a rozvoj jednotlivých měst, obcí a celého Jihočeského kraje na základě originálně vytvořené datové báze spolupráce měst a obcí Jihočeského kraje po roce 1989. Autor se v první řadě zaměřil na podrobnou charakteristiku Jihočeského kraje a správních obvodů obcí s rozšířenou působností z hlediska fyzicko-geografických a administrativních faktorů, socioekonomických faktorů a demografických faktorů. Dále byla provedena popisná statistika intenzity spolupráce v Jihočeském kraji a statistická analýza pomocí korelační a regresní analýzy, analýzy variance, analýzy kovariance a shlukové analýzy. V poslední kapitole byl nastíněn současný stav a problémy spolupráce obcí v Jihočeském kraji.
Factors of regional growth and development
Keywords: koeficient spolupráce; místní akční skupina; mikroregion; Jihočeský kraj; spolupráce měst a obcí; správní obvod obcí s rozšířenou působností; coefficient of cooperation; local action group; microregion; South Bohemian Region; cooperation of towns and municipalities; administrative district with extended competence