Akcelerované mobilní webové stránky pomocí AMP HTML a AMP JS - Mayer, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je zpracovat a popsat technologii AMP (Accelerated Mobile Pages). AMP je technologie, s níž přišla společnost Google, a je určena převážně pro rychlé načítání statického obsahu na mobilních zařízeních. Výhodou této technologie je velice jednoduchá HTML struktura s minimem tagů a rychlé načítání díky Google AMP Cache, kdy se načte HTML, JavaScript a obrázky do vlastní cache. Nevýhodu spatřuji v relativně malé maximální velikost CSS a také v tom, že není možné použít téměř žádný vlastní JavaScript. V teoretické části se zaměřím na představení samotné AMP technologie, jeho syntaxe, funkce, popíši jednotlivé komponenty AMP. Porovnám ji s klasickým HTML a představím výhody a nevýhody této technologie při tvorbě webových stránek. V praktické části vytvořím webovou stránku pomocí AMP technologie, která bude použita k názorné demonstraci možností této technologie. Dále vytvořím průzkum, kde budu porovnávat weby vytvořené pomocí AMP a weby vytvořené pomocí klasického HTML u českých a zahraničních webů.
Accelerated Mobile Websites Using AMP HTML and AMP JS
Keywords: AMP; Google AMP Cache; HTML; CSS; webové stránky; AMP; Google AMP Cache; HTML; CSS; websites