Vyhodnocení užitkovosti u masných plemen skotu - Macháček, Martin (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením vlivů, které ovlivňují masnou užitkovost u skotu bez tržní produkce mléka. Cílem práce bylo vyhodnotit úroveň vybraných vlivů působících na výsledky užitkovosti u sledovaného stáda masného skotu. Do hodnocení bylo vybráno stádo plemene limousine, přesněji 78 telat narozených za období od prosince 2012 do ledna 2017 vybrané skupině 20 plemenic. Jako vybrané vlivy na masnou užitkovost těchto telat byly zvoleny vliv otce, pořadí porodu, rok narození, měsíc otelení a vliv exteriéru matky.Bylo zjištěno, že u vlivu otce dosahovala nejvyšších hmotností telata od otce ZLI 739, která vykazovala nejlepší výsledky ve všech kontrolovaných termínech. Tato telata dosahovala ve věku 365 dní průměrné hmotnosti 414,5 kg. Dále bylo zjištěno, že průměrná hmotnost telat po narození při prvním otelení byla 37,8 kg a při dalších otelení se hmotnost narozených telat zvyšovala průměrně o 1 kg.Nejvíce telat se narodilo v roce 2016, a to 22 ks. Z hodnot u vlivu exteriéru matky bylo zjištěno, že nejvyšších průměrných hmotností ve sledovaném období 120, 210 a 365 dní dosáhly telata od matek s nejvyšším bodovým hodnocením exteriéru a to i přes to, že měla tato telata nejnižší průměrnou porodní váhu.
Performance Evaluation of Cattle Breeds
Keywords: masný skot; limousinský skot; kontrola užitkovosti masných plemen; Beef Cattle; Limousin; Performance Testing of Meat Breeds