Hodnocení úrovně dentální hygieny u pacientů využívajících péče dentální hygienistky a pacientů nevyužívajících toto ošetření - Knotková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2009)
Moje bakalářská práce se zabývá činností dentální hygienistky, jejím významem pro orální zdraví pacientů a rozsahem povědomí o této službě v populaci. V teoretické části je zmíněna úloha dentální hygienistky, problematika onemocnění parodontu, vyšetřovací metody, fáze léčby i následná péče. Praktická část je realizována na podkladě dvou hypotéz. Cílem je zhodnotit přínos práce dentální hygienistky ve vztahu k úrovni dentálního hygieny. Stanoveny byly 2 hypotézy. Hypotéza 1 byla vyhodnocena na základě sekundární analýzy dat z dokumentace pacientů navštěvujících ordinaci dentální hygienistky a hypotéza 2 byla testována na základě dotazníku určeného pacientům zubních ordinací. Bylo potvrzeno, že pacienti využívající služby dentální hygienistky mají zdravější parodont, ale bohužel služby využívá jen malá část pacientů z důvodu nedostatku informací o této možnosti řešení a předcházení problému, jakým je onemocnění parodontu. Účelově je tento výzkum podkladem pro mou bakalářskou práci. Dále je určen k publikaci v odborném časopise pro stomatology, sestry a hygienistky a zároveň bude sloužit k interním účelům zubní ordinace.
The evaluation of the oral health level at the patients using the care of the dental hygienist in comparison with the patients not using this type of treatment
Keywords: Dentální hygiena; dentální hygienistka; hodnocení indexu; ošetření; pacient; Dental hygiene; Dental hygienist; Patient; Treatment; Index evaluation