Pěstování kukuřice v praktických podmínkách zemědělského podniku - Fencl, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá hodnocením vzcházení a dynamiky růstu kukuřice v závislosti na odlišném způsobu zpracování půdy v oblasti Kozojed na okrese Plzeň-sever. Daný pokus byl proveden v roce 2016. V literárním přehledu diplomové práce jsou popsány technologické postupy pěstování kukuřice a rozebrány jednotlivé technologické postupy v přípravě půdy. Ve výsledkové části diplomové práce je vyhodnoceno vzcházení, výška, počet rostlin na m? a průměrný počet palic na rostlinu, dále vyhodnocení HTZ jednotlivých pěstitelských technologií a nejdůležitější celkový výnos biomasy kukuřice na čtyřech variantách zpracování půdy. Zkoumané varianty v diplomové práci byly následující setí do hluboce zpracované půdy (podrytí), setí do strniště, setí do podmítnuté půdy (diskový podmítač), setí do orby. Výsledky sledování ukázaly, že v daných půdně-klimatických podmínkách nejlépe vzcházela kukuřice, jež byla zaseta do strniště. V celkovém výnosu biomasy byla varianta č. 3. setí do podmítky nejlepší, kde výsledný výnos činil 30,21 t.ha-1. Oproti variantám č. 1. setí do podrytí to bylo o 0,93 t.ha-1 a č. 2. setí do strniště o 3,57 t.ha-1 méně než varianta č. 3. Nejvyšší rozdíl byl u varianty č. 4. setí do orby, kde byl výnos biomasy o 7,26 t.ha-1 nižší než u varianty č. 3.
Maize growing in terms of selected agricultural company
Keywords: kukuřice; dynamika růstu; zpracování půdy; biomasa; výnos; Maze; Growth Dynamics; Soil Processing; Biomass; Produce