Výuka češtiny v rodině Jana Nepomuka ze Schwarzenbergu. Učebnice češtiny určená Josefovi ze Schwarzenbergu - Psotková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Předmětem zájmu bakalářské práce je výuka češtiny v rodině Jana Nepomuka ze Schwarzenbergu, především pak učebnice Knjžka k učenj se česky, která vznikla roku 1778 pro výuku mladého knížete Josefa ze Schwarzenbergu. Cílem bakalářské práce je rozbor této učebnice po obsahové i formální stránce, její srovnání s gramatikami 18. století a přibližné určení jejího autorství. Práce je rozvržena do pěti kapitol. V úvodu práce rozebírám použitou literaturu a archivní prameny. První dvě kapitoly se věnují českému jazyku v 18. století. Nejdříve obecně jeho stavu v 18. století, následně českému lingvistickému bádání v 18. století. Třetí kapitola se pokouší o nastínění vztahu české šlechty k českému jazyku v období od 16. do 18. století. Čtvrtá kapitola soustřeďuje pozornost na znalost a výuku českého jazyka v rodě Schwarzenbergů. Stěžejní částí práce je kapitola pátá, která obsahuje rozbor zkoumané učebnice z hlediska metody výuky, obsahu, jazyka a autorství. V závěru práce shrnuji poznatky, k nimž jsem svým výzkumem dospěla.
The Education for Czech Languague at the Family of Johann Nepomuk von Schwarzenberg
Keywords: Jan Nepomuk ze Schwarzenbergu; Josef ze Schwarzenbergu; Schwarzenbergové; výuka češtiny; učebnice češtiny; česká šlechta; 18. století; česká jazykověda; české gramatiky; český jazyk; Johann Nepomuk von Schwarzenberg; Joseph von Schwarzenberg; the Schwarzenberg's; education for Czech language; Czech language textbook; Czech nobility; 18th century; Czech linguistic; Czech grammars; Czech Language