Vzdělání sestry jako jeden z aspektů kvality poskytované péče - Holečková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretická bakalářská práce Vzdělání sestry jako jeden z aspektů kvality poskytované péče je založena na informačním charakteru. Cílem je zmapovat vzdělání sestry jako jednoho z aspektů kvality poskytované péče. Práce by měla hodnotit současnou situaci vzdělání sester v České republice. Je zaměřena především na vzdělávání v souvislosti se změnou kvality ošetřovatelské péče. Řeší potřebu vzdělání a vzdělávání pro poskytování hodnotné péče. Práce se skládá z historických poznatků, poznatků z praxe, názorů odborníků i veřejnosti. Vychází ze změny zákona č. 96/2004 Sb. a podrobněji se zaměřuje na zákon č. 201/2017 Sb. Pro zpracování práce bylo zapotřebí prostudovat mnoha místních i zahraničních zdrojů, přičemž největší část tvoří články z odborných periodik. Dále se vycházelo z tištěných publikací a internetových zdrojů. Bylo využito metod analýzy a syntézy, a následně porovnání a hodnocení. Vytvořil se ucelený informační materiál hodnotící a mapující současný stav vzdělání sester v interakci s kvalitou poskytované péče. MZ ČR umožnilo změnou zákona nižší vzdělání všeobecných sester, navýšilo kompetence středoškolsky vzdělaným sestrám a zrušilo kreditový systém celoživotního vzdělávání. Pro udržení zdravotníků je zapotřebí vytvořit vyhovující pracovní podmínky a odpovídající platové ohodnocení. Vzdělání a vzdělávání je potřebné pro udržení a rozvoj kvality poskytované péče. V práci by se měl čtenář seznámit s názory na vzdělání sester a pochopení potřeby vzdělání a vzdělávání pro zvyšování kvality poskytované ošetřovatelské péče. Na základě zpracovaných historických mezníků a názorů odborníků je možné vyvodit, že vzdělání sestry je aspektem kvality poskytované péče a dosahováním různého stupně vzdělanosti se kvalita mění.
Nurse education as one of the aspects of providing quality care
Keywords: Vzdělání sester; všeobecná sestra; celoživotní vzdělávání; kvalita péče; praktická sestra; Nurses'education; nurse; lifelong learning; care quality; nurse asistent