Očkování proti chřipce u dospělé populace - Filipová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma bakalářské práce je Očkování proti chřipce u dospělé populace. Práce se v teoretické části zabývá rozborem samotné chřipky, její historií, klinickým obrazem, chřipkovými viry, jejich strukturou a proměnlivostí. Tato část se dále zaměřuje na přenos, inkubační dobu, léčbu, prevenci a výskyt chřipkového onemocnění. Kromě toho se tato část zabývá i přímo očkováním proti chřipce. Zaměřila jsem se zde na očkovací látky, indikaci, kontraindikaci, nežádoucí účinky a interakci a očkování u dospělé populace. Nutností bylo zmínit i pandemický plán České republiky a surveillanci chřipky. Jako zajímavost byla na konec teoretické části zařazena kapitola "Chřipka v České republice v roce 2015", kde je zaznamenán výskyt chřipkového onemocnění v týdnech od začátku tohoto roku. Názory na očkování proti chřipce jsou velmi různorodé a práce tedy zaznamenává názory pro i proti. V praktické části jsou stanoveny tři cíle. Cílem práce je zjistit názory dospělé populace na chřipkové onemocnění, dále názory na očkování proti chřipce a v neposlední řadě zjistit, jaká je proočkovanost dnešní dospělé populace. Součástí práce je kvantitativní výzkum, který je postaven na metodě dotazování. Dotazník sestavený dle výzkumných předpokladů byl uveřejněn na internetu, aby k němu mělo přístup co nejvíce lidí. Za tři týdny na dotazník odpovědělo 322 dotazovaných. Výsledky šetření byly poté zpracovány do grafů. Po vyhodnocení dotazníku bylo zjištěno, že se potvrdily výzkumné předpoklady č. 1 a 2. Lidé v dospělém věku tedy očkování proti chřipce nevěří a proočkovanost proti chřipce v tomto věku je nízká. Výzkumný předpoklad č. 3 se nepodařilo potvrdit ani vyvrátit. Větší část respondentů nepovažuje chřipku za závažné onemocnění. Na druhou stranu si však větší část myslí, že je chřipka může ohrozit na životě. Bakalářskou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, kdy si lidé mohou ucelit informace o chřipce a očkování proti chřipce nebo si tyto informace rozšířit.
Influenza vaccination by the adult´s population
Keywords: chřipka; epidemie; virus; očkování; vakcína; influenza; epidemic; virus; vaccination; vaccine