Problematika zdaňování fyzických osob nerezidentů na území České republiky - Faltýnová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce poskytuje základní orientaci v problematice zdaňování nerezidentů - fyzických osob na území ČR. Na začátku vysvětluje pojmy, metody zamezení dvojího zdanění, dále rozebírá zdanění jednotlivých kategorií příjmů fyzických osob a dotýká se i sociálního a zdravotního pojištění cizinců. V praktické části je problematika řešena na konkrétních příkladech včetně vyplnění daňového přiznání, přehledů sociálního a zdravotního pojištění a dalších souvisejících formulářů. V závěru jsou uvedeny novinky z oblasti zdanění nerezidentů fyzických osob a náměty autorky. Práce poukazuje na možnost omezit daňové úniky provedením přechodu z automatického přiznávání daně na systém refundační. Připojeny jsou i užitečné přílohy.
The Taxation of Natural Persons Not Rezident on Territory of the Czech Republic
Keywords: mezinárodní dvojí zdanění; daňová povinnost; daňový poplatník; rezident; nerezidet; daňové přiznání; international double taxation; tax liabilities; taxpayer; resident; non-resident; tax return