Prevence zneužití střelných zbraní - Rybová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Problematika zneužívání střelných zbraní v naší republice je závažným společenským problémem. To si vynucuje komplexní řešení této problematiky, jak z hlediska výchovného, ale i z pohledu společenské nebezpečnosti. Ve 20. století prošel vývoj zbraní větší revolucí, než za celou lidskou historii. Postupně se zbraně vyvinuly jako velmi účinné, oblíbené, ale i obávané doplňky lidského pokolení. Staly se doplňky, které často mění osudy lidí, ale i celá společenská zřízení. Zbraně tak v rukou člověka sehrávají společensky pozitivní i negativní úlohu v závislosti na tom, ve které době a prostoru a za jakým účelem jsou použity. Dnes je mnoho zbraní používáno ale i pro jiné účely, například při sportu, lovu a sběratelství. Z tohoto důvodu máme platné právní úpravy usměrňující používání zbraní. I přesto je charakteristické pro současnost nerespektování právních norem a zvyšující se kriminalita spojená s užitím zbraní s nejtěžšími následky a to na lidském zdraví. V předložené bakalářské práci je proveden rozbor současných právních norem našeho státu ohledně držení a nošení střelných zbraní. Jsou porovnány statistické údaje za období roku 2005, 2006 a 2007 týkající se držitelů zbrojních průkazů, zbrojních licencí, legálně přihlášených střelných zbraní a trestné činnosti páchané se zbraní na území České republiky. Na základě uvedených a vyhodnocených skutečností je předložen preventivní program s cílem snížení kriminality páchané se střelnou zbraní. Je určen pro děti předškolního věku, školního věku, dospívající mládež, ale i pro samotné držitele zbrojních průkazů a zbrojních licencí. Poslední část programu je zaměřena na vyhledávání nelegálně držených zbraní. Organizátorem preventivní činnosti se stává Policie České republiky, která však spolupracuje i s ostatními státními organizacemi. Policie České republiky není jen represivní orgán, ale slouží lidem pro jejich šťastný život a pocit bezpečí.
Prevention of gun abuse
Keywords: Zbraň; střelná zbraň; dohled a dozor; prevence; preventivní program; společenská nebezpečnost; Policie České republiky; Weapon; Firearm (gun); Supervision and inspection; Prevention; Prevention program; Social dangerousness; Police of the Czech Republic