Výživa a možnost výběru diety v domově pro seniory - Straková, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
V bakalářské práci je proveden rozbor literatury k charakteristice stárnutí a stáří, k domovu pro seniory a k výživě u seniorů. Praktická část má dva cíle. Prvním cílem bakalářské práce je zjistit, které aspekty ovlivňují spokojenost či nespokojenost klientů s nabídkou jídla a pitného režimu v Domově pro seniory Hvízdal v Českých Budějovicích. Druhým cílem je zjistit rodinné a sociální vztahy seniorů. K danému tématu práce je zvolen kvalitativně kvantitativní výzkum, založený na rozhovoru, zúčastněném pozorování a dotazování pomocí dotazníku. V praktické části jsou prezentovány výsledky 50 respondentů. Práce provádí komparaci sociálních otázek s výživou. Výzkumem bylo zjištěno, že spokojenost seniorů se stravováním ovlivňují fyziologické, psychické i sociální faktory. Práce může sloužit k edukaci a zvýšení informovanosti o životním stylu seniorů.
Nutrition and Options of Diet by Clients at Seniors Houses
Keywords: stárnutí a stáří; domovy pro seniory; výživa; Old-age and aging process; Clients at Seniors Houses; Nutrition