Změny tělesné hmotnosti během života ženy - Velková, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce shrnuje základní informace o změnách tělesné hmotnosti během života ženy a věnuje se jejich problematice. Zabývá se rizikovými obdobími v průběhu života žen, které se týkají změn tělesné hmotnosti a prezentuje současné vědecké poznatky a doporučení v této oblasti. V této práci byly stanoveny dva cíle. První cíl měl zjistit změny tělesné hmotnosti během života ženy, dalším cílem bylo zjistit, jak jsou ženy informovány o změnách jejich tělesné hmotnosti. Teoretická část popisuje změny tělesné hmotnosti v různých obdobích života ženy. Zabývá se zde především zvyšováním tělesné hmotnosti a s tím související potřebou docílit a udržet optimální hmotnost. Dále popisuje doporučenou energetickou a biologickou hodnotu stravy v různých zásadních obdobích žen, která má určitý vliv na jejich tělesnou hmotnost. Zabývá se zde také zásadami správného způsobu stravování a životního stylu. Zejména se zaměřuje na hlavní prvky, jimiž jsou: přiměřenost příjmu energie vzhledem k potřebě a výdeji, rozložení stravy v jednotlivých částech dne, pohybová aktivita, prevence stresu a dostatek spánku. V praktické části jsou pak prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Výzkumná část práce, realizovaná formou dotazníku, se věnuje tělesné hmotnosti v různých krizových obdobích, analýze somatometrických údajů, stravovacím návykům po nástupu menopauzy a informovanosti o této problematice u žen z Jihočeského kraje. Z výsledků práce vyplývá, že hmotnost se změnila u žen po menopauze ve srovnání s jejich hmotností předchozí. Naopak výzkum dokládá, že ženy vůbec nezměnily stravovací zvyklosti v tomto krizovém období. Výzkum dále dokládá, že ženy nemají dostatek informací o správnosti udržovat si tělesnou hmotnost, nezvyšovat hmotnost po menopauze. Dále výzkum ukazuje, že ženy nemají informace o zásadách správné výživy v období po přechodu.
Changes in body weight during the life of women
Keywords: BMI; menopauza; obezita; těhotenství; tělesná hmotnost; body mass index; menopause; obesity; pregnancy; body weight