Možnosti zvýšení efektivnosti využívaného lidského kapitálu v podniku - Babecová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se věnuje systému odměňování ve vybraném podniku a hodnocení jeho efektivnosti. Teoretická část blíže popisuje a vysvětluje pojmy, které se týkají odměňování nebo s ním velmi úzce souvisí. Hlavními pojmy jsou lidský kapitál, motivování, získávání a odměňování zaměstnanců a nakonec produktivita. V praktické části je charakterizována vybraná společnost, podrobně rozepsán její systém odměňování a struktura zaměstnanců. Pomocí vzorců, které vyjadřují produktivitu práce a pomocí dotazníkového šetření provedeného ve firmě, je zhodnocena efektivnost využívaného lidského kapitálu. Vzorce produktivity práce jsou počítané jako podíl přidané hodnoty nebo celkových výnosů a průměrného evidenčního počtu zaměstnanců nebo osobních nákladů. Na základě zjištěných údajů jsou navrženy změny k zefektivnění tohoto systému a ke zlepšení spokojenosti zaměstnanců v podniku.
Possibility of increasing the efficiency of human capital employed by the company
Keywords: odměňování; efektivnost; motivace k práci; produktivita práce; remuneration; effectiveness; work motivation; labour productivity