Rozhodování uživatele účetní závěrky o finanční pozici podniku - Valdmanová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2019)
Finanční zdraví podniku je důležité pro rozhodování uživatele účetní závěrky z různých důvodů. Může být důležité pro budoucího investora, který se rozhoduje, zda do dané společnosti investovat. Dále může být také důležité pro banku, která se rozhoduje, jestli dané společnosti může poskytnout úvěr. Existují však další případy, kdy uživatel potřebuje vědět, zda je podnik finančně zdravý. Pro toto hodnocení jsou vybrány metody, které slouží k detekci rizika manipulace účetních výkazů. Jako tyto metody jsou vybrány model CFEBT, Beneish model a Jonesův model nediskreční akruálnosti. Pro určení, zda firma tvoří nějakou hodnotu do budoucna a nehrozí jí bankrot, slouží predikční modely. Jako tyto modely jsou vybrány Tafflerův model, Index bonity, Kralickův Quicktest a IN05. Tyto modely jsou použity na šesti společnostech. Jedná se o mateřskou společnost ABC a.s. a jejích pět dceřiných společností, pro které jsou použity vymyšlené názvy pomocí římských číslic I - V. V praktické části diplomové práce jsou společnosti nejprve analyzovány podle jednotlivých modelů a následně se určí vliv jednotlivých dceřiných společností na mateřskou společnost pomocí korelačního koeficientu. Na závěr jsou potvrzeny nebo vyvráceny dvě hypotézy. Jedna z nich říká, že je celý konsolidační celek finančně zdravý a druhá předpokládá, že výsledky dceřiných společností ovlivňují výsledky mateřské společnosti pozitivně.
Deciding of the financial statements user about the financial position of the company
Keywords: kreativní účetnictví; věrný a poctivý obraz účetnictví; predikční modely; detekční modely; finanční zdraví; creative accounting; fair and true view; prediction models; detection models; financial health