Efektivní velikost světlosběrných antén a její význam pro regulaci fotosyntézy - Charvát, Filip (Jihočeská univerzita, 2018)
Nefotochemické zhášení a stavové přechody jsou důležitými obrannými mechanizmy před nadměrným světelným stresem. V této práci jsem studoval změny v efektivní velikosti světlosběrných antén fotosystému II v závislosti na úrovni nefotochemického zhášení (stavových přechodů) pro různé úrovně světlem vyvolaného stresu.
The effective size of the light harvesting antenna and its influence on photosysnthesis regulation
Keywords: fotosyntéza; nefotochemické zhášení; NPQ; stavové přechody; sinice; OCP; chloroplasty; Synechocystis; photosynthesis; non-photochemical quenching; NPQ; state transitions; cyanobacteria; OCP; chloroplasts; Synechocystis