Zásady komplexní fyzioterapie u pacienta s roztroušenou mozkomíšní sklerózou v průběhu klinického průběhu onemocnění - Hodáčová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce jsou zásady komplexní fyzioterapie u pacienta s roztroušenou mozkomíšní sklerózou v kontextu klinického průběhu onemocnění. Cílem práce bylo podat komplexní pohled na dané onemocnění, od diagnostiky až po léčbu, kde jsem se zaměřila na možnosti fyzioterapie na neurofyziologickém podkladě. Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, na které v současné době stále neexistuje kauzální léčba. Jelikož v prvních letech od diagnostiky bývají pacienti často bez klinických příznaků, mají představu, že s dlouhodobou léčbou nemusí spěchat. Bylo však prokázáno, že jedinou prevencí trvalého neurologického postižení je včasná diagnostika a téměř okamžité zahájení léčby, jehož nedílnou součástí je fyzioterapie. Společně s farmakoterapií a režimovými opatřeními dávají pacientům možnost udržet si kvalitní život. Praktická část této práce byla zpracována jako kvalitativní výzkum formou tří kazuistik. Metod získávání účelových dat bylo použito více, první byla analýza celé zdravotnické dokumentace, poté následoval rozhovor s pacientem a odebrání kompletní anamnézy, a nakonec byl provedeno kineziologické vyšetření. Pro zhodnocení výsledků čtyřměsíční terapie byl proveden výstupní kineziologický rozbor, který byl porovnán se vstupním. Z výsledků výzkumu bylo patrné, že největší význam v rehabilitační péči mají terapie na neurofyziologickém podkladě. Protože všichni tři pacienti měli potíže s titubací ve stoje, byla terapie z určité části směřována na balanční trénink s využitím senzomotorické stimulace. Subjektivně pacienti hodnotili tento koncept jako nejpřínosnější. Jelikož byla terapie zaměřená komplexně na všechny klinické příznaky, odnesli si pacienti nejen možnosti nového cvičení, ale také edukaci o správných pohybových stereotypech při běžných denních činnostech za účelem zlepšení celkového zdravotního stavu. Bakalářská práce může posloužit jako inspirace pro fyzioterapeuty, co všechno je možné využít u pacientů s roztroušenou sklerózou a jak v rehabilitaci postupovat.
Principles of complex physiotherapy in a patient with multiple sclerosis in the context of the clinical of the disease
Keywords: Roztroušená skleróza; centrální nervová soustava; neurologické postižení; biologická léčba; fyzioterapie; Multiple sclerosis; central nervous system; neurological disability; biological treatment; physiotherapy