Žena v české karikatuře (2. polovina 19. století - 1914) - Zedníková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Přes markantní rozvoj českého bádání o "minulosti žen" zůstává stále otevřena otázka významu ikonografických pramenů pro toto gendrové historické bádání. Pokud se objevily dílčí studie hledající gendrové aspekty v závěsné, případně knižní malbě, pak až dosud unikala pozornosti badatelů oblast karikatury, vyskytující se především v satirických a humoristických časopisech. Předkládaná diplomová práce je zaměřena na význam, zhodnocení, kritiku a interpretaci karikatur nacházejících se v humoristických a satirických časopisech, v nichž jsou hlavním námětem ženy. Práce je věnována hledání gendrových aspektů, a to především z mužského pohledu na širokou problematiku soukromého i veřejného života žen od 2. poloviny 19. století až do roku 1914 a také problematice společenského postavení žen v daném období a zhodnocení karikatur jako historického pramene. Studie je doplněna obrazovou přílohou jako demonstrace dobových karikatur.
The woman in the Czech burlesque (the second half of the nineteenth century - 1914)
Keywords: karikatura; gender history; interpretace karikatur; humoristické a satirické časopisy; burlesque; gender history; interpretation of burlesques; humorous and the satiric magazines