Rozdílnosti poskytované péče během porodu ve vybrané české a finské porodnici - Vosmeková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma bakalářské práce je "Rozdílnosti poskytované péče během porodu ve vybrané české a finské porodnici." Teoretická část je rozdělena na tři hlavní podkapitoly. V první části jsme se zabývaly rozdílnostmi ve vzdělávání a v kompetencích ve vybraných zemích. Druhá podkapitola je zaměřena na popsání průběhu porodu a roli porodní asistentky v jednotlivých dobách porodních. Ve třetí podkapitole se věnujeme farmakologickému a nefarmakologickému tišení bolesti v průběhu porodu. Výzkumná část pojednává o rozdílnostech v péči během všech dob porodních, od příjmu rodičky na porodní sál až po její přesun na stanici šestinedělí a následně dobu pobytu ve zdravotnickém zařízení. Pro psaní bakalářské práce byl stanoven jeden cíl. Cílem bylo zjistit, rozdílnosti v péči o ženu při porodu v České republice a ve Finsku. Na základě cíle byly položeny dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1: Jaký je rozdíl v kompetencích porodních asistentek v České republice a ve Finsku? Výzkumná otázka 2: Které intervence nejčastěji využívají porodní asistentky v České republice a ve Finsku ke zvládání bolesti u rodiček? Ke zpracování bakalářské práce byla zvolena technika kvalitativního výzkumného šetření a to metodou polostrukturovaného rozhovoru, jehož cílem bylo získat detailní informace o zvoleném tématu. Pro rozhovor bylo předem stanoveno 13 otázek. Pro analýzu dat byla zvolena metoda kódování v ruce neboli tužka a papír. Výzkumný soubor tvořily 3 porodní asistentky z České republiky a 3 porodní asistentky z Finska. Rozhovory byly zcela anonymní, dobrovolné a všechny respondentky byly poučeny o možnosti jej kdykoli ukončit. Šetření probíhalo v období leden až únor 2016. První otázky byly identifikační, týkající se věku respondentek, vzdělání a doby praxe na porodním sále. Další otázky byly zaměřeny na období od příjmu rodičky na porodní sál až po její propuštění. Získaná data byla rozdělena do pěti hlavních kategorií, a to: Příjem na porodní sál, 1. doba porodní, 2. doba porodní, 3. doba porodní a Propuštění a následně rozděleny do podkategorií. Pro přehlednost byla vytvořena tabulka s identifikačními údaji respondentek a dále schémata u jednotlivých kategorií. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že jsou rozdíly v naplňování kompetencí porodních asistentek v uvedených zemích. Za hlavní rozdíl bychom označili možnost vést ve Finsku celý fyziologický porod od začátku do konce pouze porodní asistentkou bez dozoru lékaře. Porodní asistentky jsou také kompetentní ve vedení porodu polohou podélnou koncem pánevním a vedou i porody do vody. Ovšem i ve Finsku záleží na zvyklostech zdravotnického zařízení, ve kterém je porod veden. Další zjištěním byl rozdíl v možnosti podávání léků v průběhu porodu, kdy ve Finsku je podání určitých léků v kompetenci porodní asistentky, která může provádět i podání pudendální analgezie. České porodní asistentky jsou závislé na rozhodnutí lékaře. Dále z výsledků rozhovorů vyplynula obliba farmakologického tlumení bolesti finskými porodními asistentkami a rodičkami, zejména možnost využití epidurální analgezie u prvorodiček a spinální analgezie u vícerodiček, a naopak preference nefarmakologického tlumení bolesti mezi českými porodními asistentkami a rodičkami. Vyhledávanou metodou tlumení bolesti nefarmakologickou cestou je mezi českými rodičkami a porodními asistentkami hydroanalgezie a pobyt na gymnastickém míči. Tato bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací pro zájemce o jiný ošetřovatelský systém, pro studentky porodní asistence, které uvažují o vycestování do zahraničí, nebo lze jeho upravenou část publikovat v odborném časopise.
The differences of care during childbirth in selected Czech and Finnish maternity hospitals
Keywords: Porodní asistentka; porod; rozdílnosti v péči; rodička; bolest; Midwife; childbirth; differences in care; mother; pain