Hodnocení a ochrana krajinného rázu - Šírek, Milan (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením a ochranou krajinného rázu jako hlavního nástroje ve spojitosti s ochranou krajiny, jejího obrazu, estetických a přírodních hodnot. Na začátku se práce soustředí na stav přírody a krajiny v České Republice, popisuje vývoj a historii ochrany přírody a analyzuje základní principy ochrany přírody a krajiny v České republice. Hlavní část práce je věnována hodnocení a ochraně krajinného rázu. Dále jsou vyobrazeny a popsány přírodní parky v Jihočeském kraji. V závěru bakalářská práce zmiňuje problémy týkající se krajinného rázu a poukazuje na dopad větrných elektráren na krajinný ráz.
The assessment and protection of landscape character
Keywords: Ochrana přírody; ochrana krajiny; krajinný ráz; přírodní park; Nature conservation; landscape protection; landscape chracter; nature park