Analýza vývoje cen v jednotlivých segmentech trhu nemovitostí v letech 2005 - 2010 - Machartová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce je zpracovat vývoj v průměrných tržních cenách nemovitostí i v dalších segmentech realitního trhu a zhodnotit, zda a jak se vývoj v cenách jednotlivých typů nemovitostí liší za období 2005 2010. Předmětem literární rešerše je především vysvětlení základních pojmů, analýza trhu a segment realitního trhu. Metodika oceňování nemovitostí a faktory ovlivňující cenu nemovitostí. Před vlastní prací jsem si stanovila metodický postup, skládající se z určení jednotlivých charakteristik zvolených lokalit, analýzy trhu ve zvoleném segmentu, metodiku získání cen v určeném období a způsoby vyhodnocení získaných dat. Výzkum jsem opřela o vlastní zkušenosti z realitního trhu. Tato praxe mi umožnila sledovat pohyb cen nemovitostí v jednotlivých segmentech trhu nemovitostí. Zaměřila jsem se na situaci měst Prachatice, Vimperk a Strakonice. V závěru jsem se snažila vytipovat faktory, které ceny nemovitostí z dlouhodobého hlediska ovlivňovaly, s důrazem na vliv ekonomické krize.
The analysis of price trends in various segments of the real estate market in the years 2005 - 2010
Keywords: analýza trhu; segment trhu; vývoj cen; cena; oceňování; nemovitosti; market analysis; market segment; price trends; price; valuation; real estate