Obyvatelstvo libějovického panství ve světle poddanských seznamů 1668-1750. - Pistulka, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Petr Pistulka Obyvatelstvo libějovického panství ve světle poddanských seznamů 1668-1750. Diplomová práce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Historický ústav, České Budějovice, 78 stran včetně obrazových a textových příloh. Tato diplomová práce dokumentuje a zpracovává seznamy poddaných libějovického panství z let 1668 - 1750 jako pramen využitelný pro demografické bádání. Východiskem a podkladem pro tuto práci jsou tři seznamy poddaných z let 1668, 1699 a 1750, které jsou uložené ve Státním oblastním archivu Třeboň, a převážně historicky a místopisně zaměřená literatura a periodika. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. Úvodní kapitola stručně popisuje vývoj dnešního demografického bádání. Druhá část se zabývá stručnou historií správy libějovického panství. Třetí kapitola nastiňuje specifika a vývoj zkoumaných pramenů. Čtvrtou kapitolou je samotný demografický výzkum, který nejdříve analyzuje informace z jednotlivých let a poté přináší hromadné shrnutí údajů. V závěru je uvedený samozřejmý seznam použitých pramenů a literatury s doprovodnou fotodokumentací výchozích pramenů.
Population in the light of List´s of subjects estate of Libějovice 1668-1780
Keywords: Libějovice; demografie; migrce; mobilita; Populatioin; migration; demography