Agrotechnické požadavky na zakládání porostů vybraných jednoletých a víceletých energetických rostlin - Bína, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je ověřit vliv zvolených agrotechnických postupů při pěstování vybraných jednoletých a víceletých rostlin pro energetické využití. Vybranou jednoletou rostlinou byla kukuřice setá (Zea mays L.) a sledovanou víceletou rostlinou byla ozdobnice čínská (Miscanthus x giganteus). Literární přehled je zaměřen na agrotechnické požadavky, způsoby využití a ekonomické aspekty pěstování vybraných energetických rostlin. Na základě zvolených agrotechnických postupů pak byl posuzován produkční potenciál vybraných energetických rostlin. Účelem pěstování byla tvorba fytomasy jako suroviny pro bioplynovou stanici (BPS). Byly založeny polní pokusy pro jednotlivé druhy rostlin, na jejichž základě se pak posuzovaly zvolené agrotechnické postupy.
Agrotechnical demands for establishing growth of the selected annual and perennial energy crops
Keywords: Kukuřice; Miscanthus; Agrotechnika; Fytomasa; Bioplyn; Maize; Miscanthus; Agrotechnics; Phytomass; Biogas