Kultura mluveného projevu hlasatelů a moderátorů Českého rozhlasu - Houfová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá kulturou mluveného projevu hlasatelů a moderátorů v prostředí veřejnoprávní instituce Českého rozhlasu. Teoretická část práce je zaměřena na nejdůležitější nástroj rozhlasových mluvčích, tedy na jazyk v jeho mluvené podobě, a popisuje, jak se v dnešní společnosti proměňuje jeho role a v čem se odlišuje od jazyka psaného. Práce se také věnuje obecným principům fungování médií v ČR, bližší pozornost je věnována Českému rozhlasu. Závěr teoretické části práce se zabývá platnými ortoepickými, lexikálními, morfologickými a stylistickými zásadami. Praktická část práce se pomocí jazykové analýzy rozhlasových pořadů Českého rozhlasu snaží odpovědět na otázku, zda jsou projevy v nich se vyskytující v souladu s normami závaznými pro veřejnou komunikaci. Dotazníkové šetření přibližuje postoj společnosti k rozhlasovému vysílání.
The Culture of Spoken Speech by Czech Radio Announcers and Moderators
Keywords: mluvený jazyk; Český rozhlas; veřejnoprávní média; výslovnost; spisovná čeština; hlasatel; moderátor; spoken language; Czech Radio; public service media; pronunciation; standard Czech; announcer; moderator