Uplatňování preventivního systému výchovy Dona Bosca v dětských domovech rodinného typu - Šulová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve výzkumu práce se zaměřuji na konkrétní případy dětí z vybraných tří dětských domovů (Casa del bambino PIO XII., Soukromý dětský domov Markéta v Radhošti a Církevní dětský domov Emanuel), kde je uplatňována preventivní výchova podle Don Giovanni Bosca, italského kněze, vychovatele 19. století, který založil v Turíně dílo věnované chudé mládeži bez domova. Záměr Don Bosca, byl pomoci mladým lidem dobře nasměrovat svůj život. Preventivní styl výchovy je systém, který je založen na třech základních pilířích, jimiž jsou: rozum, laskavost a náboženství. Systém vyžaduje neustálou přítomnost vychovatelů mezi dětmi a výchovu vlastním vzorem. Uplatňování salesiánské tradice ve výchově dětí může být účinnou prevencí sociálně patologických jevů.
The application of the preventative behaviour system founded by Don Bosco in children’s homes of the family type
Keywords: Don Giovanni Bosco; Salesiáni; Preventivní systém výchovy; Psychická deprivace; Náhradní rodinná péče; Dětský domov Casa del bambino PIO XII.; Soukromý dětský domov Markéta; Církevní dětský domov Emanuel; Don Giovanni Bosco; Congregation of Salesiani; Preventativr behaviour system; Psychical deprivation; Substitutional child care; Children´s home Casa del bambino PIO XII.; Private children{\crq}s home Marketa; Church children{\crq}s home Emanuel