Metamorfózy veřejného prostoru. Mechanismy proměn Malostranského náměstí v Praze. - Doktorová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce sleduje proměny veřejného prostoru Malostranského náměstí v Praze v období od počátku 15. století do 2. poloviny 18. století. Metodicky vychází z probíhajícího grantového projektu Tváře komunit. Obrazy, symboly a performance pozdně středověkého a raně novověkého města (1400-1700), který se zabývá formováním veřejného prostoru prostřednictvím vizuálních médií jakožto nástrojů reprezentace jednotlivců, rodin a zájmových skupin. Autorka se pokouší odpovědět na otázku, jaké identity zasahovaly do podoby náměstí, jaké cíle si kladly a jakých vizuálních prostředků využívaly k jejich dosažení.
Metamorphoses of public space. Mechanisms of transformations of Lesser Town Square in Prague.
Keywords: Malostranské náměstí; veřejný prostor; jezuité; Tváře komunit; městské elity.; Malostranské square; public space; jezuits; Faces of the community; municipal elites