Reprezentace ideologické a národněuvědomovací formace v dětských periodikách v meziválečném období - Krygarová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se bude věnovat popisu a komparaci dětských českých časopisů vydávaných v meziválečném období, jejichž specifickou vlastností byla příslušnost k tehdejším spolkům, organizacím a církvi. Práce se zaměří na konkrétní periodika, jmenovitě: Anděl strážný (1882-1941, 1945-1948), Lípa (1925-1940), Malý čtenář (1882-1941), Rajská zahrádka (1892-1942), Růžový palouček (1921-1941, 1948/1949), Sokolské jaro (1936-1941), Svítání (1915-1918) a Zlatá brána (1919-1943), u nichž bude sledovat podstatu jejich vzniku, charakteristické znaky spolků, pod něž spadaly. Rovněž si bude všímat míry přítomné ideologické agitace v konkrétních periodikách, případně znaků národního uvědomění, které bude interpretovat a komparovat jako možnost reprezentace různých dobových ideologických cílů.
Representations of ideological and national-formation consciousness in journals for children in the inter-war period
Keywords: Dětská periodika; meziválečné období; první republika; ideologická agitace; národněuvědomovací formace; Anděl strážný; Lípa; Malý čtenář; Rajská zahrádka; Růžový palouček; Sokolské jaro; Svítání; Zlatá brána.; Journals for children; inter-war period; first Czechoslovak Republic; ideological agitation; national-formation consciousness; Anděl strážný; Lípa; Malý čtenář; Rajská zahrádka; Růžový palouček; Sokolské jaro; Svítání; Zlatá brána.