Dopady hospodářské krize na vývoj českého exportu - Michálková, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit vývoj českého exportu v letech 2007 ? 2010 a na základě získaných informací navrhnout vhodná opatření ke zlepšení zjištěné situace českého exportu. Dílčím cílem je analýza situace českého exportu v době hospodářské krize, její srovnání s vybranými členskými zeměmi Evropské unie (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Německo) a průzkum trhu, zaměřený na exportní firmy z oblasti strojírenství, převážně pak na výrobu strojů a zařízení. Výsledkem práce bylo zjištění velmi špatné situace českého exportu zejména v roce 2009, kdy došlo k velkému propadu. V důsledku krizové situace na trhu, musela většina společností přistoupit k propouštění svých zaměstnanců a omezit některé další výdaje spojené s podnikáním. Česká republika i analyzované země musely přijmout různá opatření na zmírnění negativních dopadů hospodářské krize. Nejčastěji docházelo k poskytování výhodnějších vývozních úvěrů a pojištění a k prodloužení lhůt splatnosti.
Effects of Economic Crisis to the Czech exports Development
Keywords: trh; zahraniční obchod; mezinárodní obchod; export; hospodářská krize; Evropská unie; Česká republika; podpora exportu; market; foreign trade; international trade; exports; economic crisis; The European Union; Czech Republic; export promotion