Srovnání dvou českých překladů vybraných básní z trilogie Pán prstenů - Konrádová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce analyzuje a porovnává dva české překlady básní z trilogie Pán prstenů od J. R. R. Tolkiena. Jedná se o překlady Stanislavy Pošustové-Menšíkové a Petra Štěpána. Analýze předchází teoretická část, ve které je představen Tolkienův život a dílo, básně v Pánovi prstenů a problémy při překladu poezie. V praktické části jsou rozebrány jak originály básní, tak jejich překlady. Analýza je zaměřena na jejich metrum, rýmy, strofickou stavbu, zvukové prvky a obsahové prvky. Na základě těchto rozborů jsou překlady porovnány.
Comparison of two Czech translations of selected poems from the trilogy Lord of the Rings
Keywords: J. R. R. Tolkien; Stanislava Pošustová-Menšíková; Petr Štěpán; poezie; překlad; J. R. R. Tolkien; Stanislava Pošustová-Menšíková; Petr Štěpán; poetry; translation