Srovnání vodohospodářských zařízení v k.ú. Vidov, k.ú. Lékařova Lhota a k.ú. Roudné po pozemkových úpravách - Stifter, Vilém (Jihočeská univerzita, 2016)
Rozsah opatření proti erozi a povodním, které patří do vodohospodářských zařízení, je značný. Ať už mluvíme o technických, agrotechnických nebo organizačních prvcích, je velmi důležité je správně a s citem začlenit do krajiny. Eroze je přírodní jev, který často ovlivňuje i člověk (špatné obdělávání půdy, pěstování monokultur), způsobující značné škody. V rámci pozemkových úprav, zejména komplexních pozemkových úprav, by se tato opatření měla pozitivně projevit a zneškodnit tak přírodní živly. Mým úkolem bylo porovnat právě tato opatření ve třech ukončených pozemkových úpravách v katastrálním území Vidov, k.ú. Lékařova Lhota a k.ú. Roudné. V tomto srovnání jsem se opíral o několik základních bodů, které jsou uvedeny v zadání mé diplomové práce nebo v kapitole 3. Cíl práce. V závěru je shrnuto, zda tyto práce jsou v souladu s projektovou dokumentací a zda měly pozitivní dopad na danou lokalitu a v jakém rozsahu.
Comparison of Water Management Structures in Cadasters Vidov, Lékařova Lhota and Roudné after Land Consolidations
Keywords: protierozní; protipovodňová a vodohospodářská zařízení; pozemkové úpravy; erosion; flood and water management; land consolidation