Dědičně podmíněná imunologická onemocnění u psů - Krejčová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce shrnuje poznatky o nejvýznamnějších primárních imunodeficiencích u různých plemen psů, jejich genetické podstatě, příznacích a možnostech jejich léčby: deficienci adherence leukocytů u psů, syndromu uvězněných neutrofilů, Pelger-Hüetově anomálii, těžké kombinované imunodeficienci, syndromu šedých kolií, selektivní IgA deficienci, deficienci C3 komplementu a nedostatku růstového hormonu s hypoplazií thymu u psů. Tato onemocnění, často s autozomálně recesivní dědičností, mají pro postižené jedince většinou fatální následky. Výzkum primárních imunodeficiencí u psů je podstatný také proto, že často slouží jako modelové studie pro obdobná lidská onemocnění.
Hereditary immunological diseases in dogs
Keywords: Primární imunodeficience psů; CLAD; TNS; SCID; thymus; syndrom šedých kolií; Pelger-Hüetova anomálie; C3 složka komplementu; Primary immunodeficiencies of dogs; CLAD; TNS; SCID; thymus; grey collies syndrome; Pelger-Huet anomaly; complement C3 deficiency