Pojetí mužské a ženské role v soudobé české společnosti - Hanzalová, Renáta (Jihočeská univerzita, 2011)
V rámci své diplomové práce na téma Pojetí mužské a ženské role v soudobé české společnosti jsem se zaměřila na genderovou analýzu hodnotové orientace mj. s ohledem na trávení volného času s cílem odhalit mechanismy a možné příčiny gender aspektu. Cílem diplomové práce je zmapování a analýza výzkumů, které byly v této oblasti provedeny a nalézt odpovědi na otázky jak se liší mužské a ženské role v soudobé české společnosti, jak se liší hodnotová orientace mužů a žen, jak se tyto odlišnosti projevují a čím jsou tyto rozdíly způsobeny? V první kapitole se věnuji vymezení základních pojmů, tato část uvádí do problematiky hodnot, teorií hodnotové orientace a trávení volného času, charakterizuje rodinu z hlediska životních hodnot s přesahem do volného času, určuje role mužů a žen z pohledu gender. Druhá kapitola mapuje již uskutečněné výzkumy z oblasti rolí mužů a žen v rodině s přesahem do volného času a seznamuje s jejich závěry. Třetí kapitola interpretuje příčiny gender rozdílů z pohledu strukturálního funkcionalismu a feministické sociologie a přináší celkové shrnutí výsledků analýzy provedených výzkumů.
The wiew of man´s and woman´s role in present Czech society
Keywords: hodnoty; hodnotová orientace; volný čas; gender; genderová rovnost; role mužů; role žen; strukturální funkcionalismus; feministická sociologie; values; value orientation; leisure time; gender; gedner equality between men and women; man´s role; woman´s role; structural functionalism; feminist sociology