Uplatnění cizího jazyka v povolání sestry - Kubíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Základem komplexní péče o klienta hospitalizovaného ve zdravotnickém zařízení, je schopnost a ochota ošetřovatelského personálu získat od něj všechny potřebné informace a efektivně se domluvit. V posledních letech v českých nemocnicích stoupá počet hospitalizovaných zahraničních klientů a na ošetřující personál jsou tak přirozeně kladeny zvýšené nároky ohledně cizojazyčné komunikace. Účelem této bakalářské práce je specifikovat komplexní využití cizího jazyka v práci sestry a zhodnotit jeho uplatnění nejen v péči o klienty, ale i v širším aspektu činností, které jsou pro sestru každodenní záležitostí. Výzkumná část práce byla provedena ve spolupráci se sestrami standardních oddělení, oddělení JIP a ARO a sester působících v ambulantních složkách dvou vybraných nemocnic. Cílem bylo zjistit skutečný rozsah uplatnění cizího jazyka v každodenní práci sestry. K dosažení tohoto cíle byly formulovány celkem čtyři hypotézy, jejichž relevance či irrelevance je zjišťována formou dotazníku.
Use of foreign language in the nursing career
Keywords: klient - cizinec; sestra; ošetřovatelská péče; cizí jazyk; komunikace; patient {--} foreigner; nurse; nursing care; foreign language; communication