Sexualita u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí - Maňhalová, Jana; Kimmer, David; Ryba, Antonín; Tóthová, Valérie (Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 2015)
Cílem předkládaného článku je představit kvalitu života u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí z pohledu sexuální spokojenosti. Metodika: Výzkumné šetření bylo realizováno za pomoci standardizovaného dotazníku World Health Organization Quality of Life Assessment (WHOQOL 100). Statistická analýza dat probíhala ve dvou fázích s využitím programů SASD a SPSS ve verzi 15.0. Kontrolní skupinu tvořila zdravá populace o celkovém počtu 1122 respondentů. Výzkumný soubor: Výzkumný soubor respondentů s CHOPN tvořilo 503 osob z celé České republiky. Z hlediska pohlaví tvořilo soubor 296 mužů (58,8 %) a 207 žen (41,2 %). Výsledky: Na základě analýzy získaných hodnot lze konstatovat, že více jak 40 % pacientů s CHOPN má určité pochybnosti v hodnocení vlastního sexuálního života. V otázce naplnění sexuálních potřeb pociťuje určitý deficit 41 % pacientů s CHOPN a 30,1 % zdravé populace. Dále lze konstatovat, že ženy vykazují vyšší kvalitu života než muži v oblasti sexuální aktivity. Na základě provedených testů lze interpretovat, že čím více jsou pacienti s CHOPN sexuálně aktivní, tím více mají energie. Současně lze také tvrdit, že čím více jsou pacienti s CHOPN sexuálně aktivní, tím více pociťují sebeúcty a současně méně negativních pocitů. Závěr: K zachování důstojné kvality života je velmi důležité o problémech sexuálního života mluvit, neboť tato problematika k životu neodmyslitelně patří.
SEXUALITY IN PATIENTS WITH CHRONIC OBSTRUCTIVE PULMONARY DISEASE
Keywords: ošetřovatelství; kvalita života; chronické onemocnění; chronická obstrukční plicní nemoc; sexualita; nursing; quality of life; chronic disease; chronic obstructive pulmonary disease; sexuality