Střevlíci (Coleoptera: Carabidae) jako bioindikátor přirozených a antropogenních stanovišť - Spitzer, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Střevlíkovití brouci jsou jednou z nejužívanějších skupin jako bioindikátor pro vyhodnocování kvality zkoumaných biotopů. Jako modelová skupina pro užití v bioindikaci splňují základní nutné podmínky - v prostoru střední Evropy je dobře popsána distrubuce jednotlivých druhů, jejich životní nároky a jsou snadno determinovatelní. V této práci prezentuji a diskutuji výsledky užití skupiny střevlíkovitých při hodnocení kvality biotopů dvou základní typů: (1) světlé lesy venižších a středních nadmořských výškách a (2) potěžební biotopy, jako jsou lomy a černouhelné výsypky. Diskutuji taktéž možné omezení skupiny střevlíkovitých jako vhodných bioindikátorů a doporučuji multitaxonový přístup nutný k interpretaci výsledků.
Ground beetles (Coleoptera: Carabidae) as bioindicator of natural and anthropogenic habitats
Keywords: střevlíkovití; bioindikátor; kvalita prostředí; potěžební biotopy; černouhelné haldy; lomy; antropogenní biotopy; světlý les; oborové hospodaření; sukcese; multi-taxonový přístup; ochrana přírody; ground beetles; carabidae; bioindicator; post-mining biotopes; quarries; open forest; sucession; multi-taxonomical approach; conservation