Mírové a možné teroristické zneužití smolince - Lošková, Romana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se nazývá Mírové a možné teroristické zneužití smolince a jak už název napovídá, zabývá se problematikou smolince a jeho využití v praxi. V úvodu práce byla rozebrána historie od počátku těžby smolince v 16. století přes objev radioaktivity po současný stav a dále používání smolince i jeho jednotlivých prvků v různých mírových oblastech např. výzkumu, průmyslu ale třeba i lékařství. Prvním cílem této práce bylo vypracovat ucelený souhrn současného mírového využívání smolince. Toho jsem docílila díky shromažďování dostupných materiálů, odborné literatury i webových stránek. Druhým cílem bylo vyhodnotit hrozbu teroristického využití smolince. K tomuto cíli jsem provedla studium a analýzu aktuálních právních norem, vztahujících se k radioaktivním látkám a nakládání s nimi, a také dokumentů a studií zabývajících se problematikou špinavé bomby. Dále jsem na příkladu předvedla, jak by vypadalo možné teroristické zneužití smolince ve formě právě zmíněné špinavé bomby a na základě tohoto příkladu jsem vyhodnotila možné riziko.
Peace Applications and Potential Terrorist Misuse of Uraninite
Keywords: Ionizující záření; Smolinec; Špinavá bomba; Terorismus; Uran; Ionizing radiation; Uraninite; Dirty bomb; Terrorism; Uranium