České lidové pohádky a jejich poselství pro současné děti - Vencová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na české lidové pohádky a jejich význam pro děti v předškolním věku. Teoretická část se zabývá kořeny české lidové pohádky a původními pohádkovými zdroji, osobnostmi nejznámějších sběratelů a zapisovatelů českých lidových pohádek, charakterizuje znaky pohádek, pohádkové motivy i pohádkové hrdiny. Poselství českých lidových pohádek je konfrontováno s osobností předškolního dítěte, prioritně pak v souvislosti s vytvářením jeho základní hodnotové hierarchie, vytváření vlastních postojů. Praktická část obsahuje využití několika konkrétních českých lidových pohádek při vzdělávání předškolních dětí v praxi s ohledem na poselství pohádky včetně jeho přínosu pro současné dítě.
The Czech folk fairy tales and their contribution to current children
Keywords: Lidová pohádka a její poselství; předškolní dítě; předškolní vzdělávání; Folk fairy tale and its message; pre-school child; pre-school education