Osvojení podle nového občanského zákoníku - Soukupová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce je institut osvojení podle nového občanského zákoníku, tedy zákona č. 89/2012 Sb., jenž s účinností od 1. 1. 2014 přinesl velké změny do celého soukromého práva. Teoretická část práce se snaží přinést ucelený pohled na osvojení, jednu z forem náhradní rodinné péče a přiblížit nejzásadnější změny, které nastaly s účinností nového občanského zákoníku. Nejprve jsou objasněny základní pojmy rodinného práva, jako je rodina, příbuzenství a náhradní rodinná péče, které jsou nezbytné pro celkovou orientaci v dané problematice. V následujících sedmi podkapitolách se zabývá nejprve osvojením jako jednou z hlavních forem náhradní rodinné péče; osobami osvojitele a osvojovaného dítěte; souhlasem s osvojením a podmínkami s tím souvisejícími; péčí před osvojením, která prošla zásadní změnou oproti předchozí úpravě; dále následky osvojení; případným zrušením osvojení a poslední podkapitola pojednává o osvojení zletilého, které se nám s novým občanským zákoníkem objevuje jako zcela nový institut. Teoretická část je zpracována metodou analýzy dané problematiky s částečnou komparací s právní úpravou účinnou do 31. 12. 2013. V empirické části bakalářské práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu s využitím techniky strukturovaného rozhovoru. Cílem této části bylo zjistit názory sociálních pracovníků Oddělení sociálněprávní ochrany dětí, úseku náhradní rodinné péče v Českých Budějovicích na novou právní úpravu v praxi, zhodnocení její přínosnosti či naopak záporů. V závěrečné části jsou zpracovány výsledky výzkumu s odpovědí na výzkumnou otázku, přehledně prezentována získaná data a připojen nápad pro další výzkumné téma.
Adoption under the new Civil Code
Keywords: rodinné právo; rodina; náhradní rodinná péče; osvojení; osvojitel; osvojované dítě; Family Law; family; foster care; adoption; adoptive parent; adopted child