Přirozené inhalace a zátěž - Janovská, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce vstupuje do problematiky přirozených inhalací a jejich kombinací se zátěží. Úvodem do problematiky přirozených inhalací je popsána anatomie a fyziologie respiračního systému, jsou definovány pojmy inhalace, aerosol a balsamické oleje. Dále jsou probrány následující témata: nemoci z nedostatku přírody, zdravotně orientovaný cestovní ruch a klimatická léčba. V následující podkapitole je popsána japonská metoda - Lesní terapie. Následující stránky pojednávají o pobytu v přírodě, možnostech pohybu v přirozeném prostředí a vlivu outdoorových aktivit na lidský organismus. Tato práce může najít využití v lázeňství, u praktických či ambulantních lékařů nebo v praxi fyzioterapeutů. Může sloužit jako úvod do problematiky přirozených inhalací a napomoci integraci tohoto složitého tématu nejen do lékařské a fyzioterapeutické praxe, ale i mezi laickou veřejnost.
Natural inhalations and physical activity
Keywords: Přirozená inhalace; klimatoterapie; balsamické silice; zátěž; fyzická aktivita; Natural inhalation; climatotherapy; balsamic silices; load; physical activity