Vývoj informovanosti české společnosti o fenoménu migrace po roce 1989 - Skuhravá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce Vývoj informovanosti české společnosti o fenoménu migrace po roce 1989 zkoumá a popisuje aktuální informace o pojmech migrace, ekonomická migrace, nelegální migrace, legální migrace, azyl a uprchlictví. Řeší aktuální problém spojený s přijímáním migrantů jak do zemí Evropy, tak do České republiky a zabývá se také organizacemi, jak na bázi soukromé, tak i státní, které se snaží pomoci lidem, kteří se, ať už z důvodů finančních, pronásledování či jiných, které by je měly ohrožovat na životě a v pobytu v jejich rodné zemi, ocitli v situaci, kdy je opuštění jejich rodné země jediná správná možnost, jak si pomoci. V další části se zabývá povědomím o fenoménu migrace u skupiny pedagogů vybrané základní školy. Pro výzkum v této práci byla vybrána základní škola ve Lnářích, která se nachází v Jihočeském kraji. Zkoumání a dotazování proběhlo formou rozhovoru, který obsahoval 13 otázek. Z toho 3 otázky jsou směřovány na informace o respondentech a zbylé na pojem imigrace. Cílem je srovnání názorů vybraného vzorku pedagogů s údaji publikovanými organizacemi celosvětového měřítka (Centrum veřejného mínění, Eurobarometr).
The development of the Czech society's awareness of the phenomenon of migration after 1989
Keywords: Migrace; uprchlictví; azyl; respondent; rozhovor; Migration; refugees; asylum; respondent; interview