Forenzní účetnictví a hospodářská kriminalita - Šejba, Roman (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zpracována na téma "Forenzní účetnictví a hospodářská kriminalita". Práce kombinuje získané teoretické znalosti a praktickou část. Cílem této práce je seznámení se s účetními podvody a hospodářskou kriminalitou. Práce je rozdělena do dvou hlavních oblastí. První oblastí je účetní manipulace s výkazy, která je popsána v části testovacích detekčních modelů. Podvodné jednání, ať už zaměstnanců, vedení nebo extérní osoby, má všeobecně špatný vliv na prostředí, ve kterém se firma pohybuje. Prvotním a nejzásadnějším faktorem dopadu na firmu jsou finanční ztráty. Dalšími důležitými faktory je důvěra odběratelů a dodavatelů, ztráta důvěry ostatních zaměstnanců a poškození jména společnosti. Práce by měla zobrazit a propojit jednotlivé testovací modely účetních výkazů na vybraných účetních jednotkách, pokud tyto testovací modely odhalí možnou manipulaci s účetními výkazy, začíná se to dotýkat hospodářské kriminality. Detekčními modely jsou testovány tři vybrané podniky, které jsou ze stejného odvětví, mají stejný časový úsek sledování a jejich vývoj v čase je rozdílný. Podniky jsou testovány pomocí CFEBT modelu, Jonesova nediskreční aktuálnost a Dechow-Dichev modelu kvality akruálního principu. Druhá část je hospodářská kriminalita, která se zaměřuje na analýzu hospodářské kriminality v České republice a popisuje skutečný případ. Analyzována jsou data z let 2014 - 2019 z pohledu četnosti a z pohledu způsobených škod v Kč se speciálním zaměřením na účetní daňové trestné činy. Analýza je doplněna ještě o objasněnost hospodářské kriminality ve sledovaném období.
Forensic Accounting and Economic Criminality
Keywords: účetní podvod; detekční modely; finanční manipulace; daňový podvod; hospodářská kriminalita; ochrana před podvodem; accounting fraud; detection models; financial manipulation; tax fraud; economic crime; economic crime Czech; fraud protection