Rozvíjení verbálního vyjadřování dětí v mateřské škole - Pechová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce si klade za cíl ověřit "Program pro rozvoj souvislého vyjadřování dětí 5-6 letých." Do teoretické části je zahrnut vývoj řeči v období předškolního věku, vývoj samostatného souvislého vyjadřování a jeho záměrné rozvíjení v mateřské škole, hodnocení vzdělávání v oblasti jazyka a řeči. Praktická část se zabývá ověřováním programu vedoucí bakalářské práce A. Váchové a jeho realizací se skupinou 10 dětí v mateřské škole. Evaluační plán sleduje, jak děti na program reagovaly, jak zvládaly aktivity programu a jak vyhovující jsou vzdělávací strategie programu. Posouzena je i časová náročnost programu a ochota rodičů pomoci svému dítěti zvládnout úkoly z programu. Použita je metoda pozorování, rozhovoru a škálování. Ukázka z realizace programu je přiložena na videonahrávce.
The Development of a Children Verbal Expression in Kindergarten
Keywords: Předškolní vzdělávání; vývoj řeči; souvislé vyjadřování; rozvíjející program; hodnocení řeči.; Pre-school education; speech development; coherent utterance; supporting programme; speech assessment.