Socializace dítěte v mateřské škole - Doležalová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé bakalářské práce je popsat proces socializace dítěte v mateřské škole a pojmenovat prostředky, které mohou tento proces zkvalitnit. V teoretické části jsem definovala základní pojmy související se socializací dítěte v mateřské škole a poukázala na požadavky, které v této oblasti klade na předškolní vzdělávání Rámcový program pro předškolní vzdělávání. V části praktické jsem uvedla výsledky svého dlouhodobého pozorování procesu socializace v mateřské škole u čtyř dětí. Na základě tohoto pozorování a zkušeností z pedagogické praxe jsem navrhla prostředky podporující socializaci dítěte v mateřské škole.
Socialisation of a Child in Kindergarden
Keywords: adaptace; komunikace; malé skupiny; připoutání; přechody; pyramida potřeb; Rámcově vzdělávací program; rituály; rodina; socializace; sociální učení; stres; temperament; uspokojování potřeb; výchova; výchovné styly v rodině; vývoj socializace a sociálních kontrol; změna identity.; adaptation; communication; small groups; attachment; shifts; pyramid of needs; Framework Education Programme; rituals; family; socialization; social learning; stress; temperament; satisfying one{\crq}s needs; education; educative family styles; the development of socialization and social control; identity change.