UNIKÁTNÍ MÍSTNÍ ATRAKTIVITY - JEJICH ROLE A VYUŽITÍ V OBLASTI UDRŽITELNÉ VENKOVSKÉ TURISTIKY - Laisková, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce představuje udržitelnou venkovskou turistiku jako možnou alternativu způsobu trávení volného času. Práce se zabývá vymezením cestovního ruchu, zpřehledňuje typologii cestovního ruchu a popisuje vztah mezi volným časem a cestovním ruchem. V teoretické části seznamuje čtenáře se základními pojmy souvisejícími s územní strukturou regionu, venkovem a venkovským prostorem nezbytnými pro vymezení zájmového území. Představení pojmu unikátní místní atraktivita a následná kategorizace atraktivit cestovního ruchu vede, za pomoci respondentů, k praktickému zmapování třiceti unikátních místních atraktivit v celkem deseti obcích, nacházejících se ve venkovském prostoru Českokrumlovského regionu.
Unique local attractions - their role and use of sustainable rural tourism
Keywords: unikátní místní atraktivita; cestovní ruch; volný čas; agroturistika; venkov; venkovský prostor; udržitelná venkovská turistika; unique local attraction; tourism. leisure; agricultural tourism; rural; rural areas; sustainable rural tourism