Makrooekonomische Entwicklung Ostdeutschlands und Tschechischer Republik nach dem 2. Weltkrieg - Bendíková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Východné Nemecko a Česká republika sú krajiny, na ktoré sa budem v mojej bakalárskej práci koncentrovať a popíšem ich makroekonomický vývoj po 2. Svetovej vojne. V teoretickej časti opíšem hlavné deje v makroekonómií ako sú štátny záverečný účet, hrubý domáci produkt, hrubý národný produkt, platobná bilancia, ekonomický rast, inflácia, nezamestnanosť a fiškálna a monetárna politika. Tieto faktory mi pomôžu popísať ekonomický vývoj v týchto krajinách v časoch socializmu, kedy boli centrálne regulované. Boli to tiež dôležití členovia Varšavského Paktu. Ako nasledujúcu vykreslím situáciu po páde Berlínskeho múru, po čom sa museli obidve krajiny pretransformovať na trhovú ekonomiku a štát už nebol jeho jediným aktérom. Samotná transformácia má veľkú váhu pre ďalší rozvoj týchto dvoch krajín.
Macro economical development of East Germany and Czech republic after the 2. World War
Makroekonomický vývoj Východného Nemecka a Českej republiky po 2. Svetovej vojne
Keywords: Makroekonómia; socializmus; Varšavský pakt; transformácia; trhová ekonomika.; Macroeconomy; socialism; Warsaw Pact; transformation; market economy.