Vybavení jednotek požární ochrany v Jihočeském kraji pro zásah s únikem radiace - Fišara, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
V této bakalářské práci se zabývám rozdělením jednotek požární ochrany a jejich rozmístěním v Jihočeském kraji. Tyto jednotky jsou určeny pro záchranu života a zdraví obyvatel, jejich majetku a životního prostředí. Jedním z možných nebezpečí, před kterým je třeba obyvatele České Republiky chránit je i ionizující záření. Pro havárie s možným únikem radiace musí být jednotky dostatečně vybaveny a musí znát postupy při řešení těchto událostí. Proto jsem v této práci provedl přehled těchto postupů a vybavení, které mají jednotky požární ochrany v Jihočeském kraji k dispozici. Ve výzkumné části se také zabývám popisem ovládání jednotlivých přístrojů, ochranných prostředků a stanovišti dekontaminace.
Fire protection equipment units of South Bohemia region for events with the escape of radiation.
Keywords: Ionizující záření; biologické účinky záření; limitní hodnoty; prozatímní služba osobní dozimetrie; dekontaminace; Ionizing radiation; biological effects of radiation; thresholds; interim personal dosimetry service; decontamination