Současná rodina - Mikulová, Linda (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá problematikou rodiny. Zamýšlí se nad významem pojmu rodina, představuje jednotlivé funkce rodiny a především podrobněji definuje a hlouběji probírá proměny, kterými rodina v posledních letech prochází. Praktická část je postavena na kvantitativním výzkumu, který proběhl formou dotazníku u respondentů ve věku mezi 18 a 40 lety. Tento výzkum měl za úkol zjistit postoje a názory mladých lidí zmíněného věku, které se týkají především instituce manželství, vychovávání dětí v manželství, nesezdaných svazcích a homosexuálních vztazích a problematiky rozvodů. Také měl za úkol zjistit, zda statistické údaje, představené v teoretické části, odpovídají údajům, zjištěným tímto výzkumem.
Recent Family
Keywords: současná rodina; proměny rodiny; funkce rodiny; sňatky; rozvody; rodiny s jedním rodičem; porody; homosexuální vztahy; zaměstnanost žen; recent family; family changing; family functions; marriges; devorces; one parental families; childbirth; homosexual partnerships; woman employment