Transformace artušovské látky ve fantasy literatuře - Hřebejková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná diplomová práce se pokouší o zmapování proměny artušovského mýtu ve vybraných dílech fantasy literatury. Pro analýzu byla zvolena trilogie o kouzelníku Merlinovi od Mary Stewartové, dále román Mlhy Avalonu od Marion Zimmer Bradleyové a na závěr novela Kazua Ishigura, Pohřbený obr. Práce se snaží vysledovat, jakými směry se artušovské příběhy nyní ubírají. Vzhledem k tomu, že mnozí považují artušovský cyklus za odnož fantasy literatury, práce navíc poskytuje krátký přehled toho, co je vlastně pojmem fantasy literatura míněno.
Transformation of Arthurian theme in fantasy literature
Keywords: Fantasy literatura; artušovská literatura; náboženství; láska; paměť; Fantasy literature; Arthurian literature; religion; love; memory